Etnic și ecvestru, între Sibiu și Brașov

Primul traseu pe care Șerpașul vi-l propune este unul pe cât de ușor de parcurs, pe atât de fermecător. Mult verde, istorie cât cuprinde, puțină militărie, dar și călărie, în două dintre cele mai frumoase locuri în care puteți cocheta cu echitația. În total, cam 800 de km presărați cu popasuri spectaculoase și emoția poveștilor despre obiceiurile din trecut.

În acest prim road trip, Șerpașul a plecat cu T-Cross, un SUV de mici dimensiuni, marca Volkswagen.

Plecarea.

Vineri, pe la 5 după-amiază, ne-am pregătit bagajele și am pornit la drum. Nu am luat multe cu noi (Yannis, fii-miu, era într-o tabără, așa că volumul lucrurilor pe care trebuia să le împachetăm s-a diminuat simțitor), dar am pus în portbagaj scaunele pliante, masa de camping și geanta frigorifică, pentru că sâmbătă urma, cu siguranță, să facem un popas.

Drumul a fost puțin aglomerat până la locul în care stabilisem cazarea pentru prima seară, dar timpul a trecut ușor, făcându-ne planuri despre ceea ce urma să se întâmple. 

Pensiunea Ecvestria – Clubul Ecvestru Șelimbăr.

Vezi locul pe hartă

Ne-am oprit la Pensiunea Ecvestria – Clubul Ecvestru Șelimbăr, la numai 6 km de Sibiu. Este un loc foarte fain, cu mulți cai și spații foarte atent amenajate. Cum vremea a fost excelentă, dis-de-dimineață, am bifat și o primă tură de călărie.

Pe la 11:30 ne-am pus, din nou, la drum, dar nu pentru mult timp. 

Castelul din Lut Valea Zânelor.

Vezi locul pe hartă

După vreo 38 de km, ne-am oprit să vizităm Castelul de Lut Valea Zânelor, situat la poalele Munților Făgăraș, un loc de poveste, zămislit din pasiunea a doi foști corporatiști. Îi cunosc pe proprietari, așa că am aflat detalii despre istoria locului și a proiectului lor.

De altfel, poveștile ne plac tuturor! Dacă treceți pe acolo și îi găsiți prin curte pe cei doi proprietari din Valea Zânelor (lucru foarte probabil!), nu vă sfiiți să-i abordați. Vor fi, cu siguranță, dornici și încâtați să vă istorisească și vouă. 

Poligonul NATO de la Cincu.

Vezi locul pe hartă

Din drumul principal spre Brașov o să vedeți că track-ul face stânga spre Cincu. Acolo, ne-am și oprit pentru un picnic cu priveliște spre Munții Făgăraș. Am găsit un loc numai bun, pe la care l-am și marcat pe track, chiar lângă poligonul NATO. Când opriți, nu vă faceți griji că sunteți lângă poligon; dacă au trageri, nu vă lasă să treceți 😊. Așa că, sunteți în perfectă siguranță!

Poligonul de la Cincu este considerat cel mai mare poligon NATO din estul Europei. Este impresionant și doar să treci pe lângă el. 

Atelierul de țiglărie și cărămidă artizanală de la Apoș.

Vezi locul pe hartă

Ne-am abătut puțin și pe la un atelier tradițional de făcut țiglă și cărămidă. Și bine am făcut! În Apoș, județul Sibiu.

În acest sat mic, veți putea descoperi singurul loc din Transilvania în care se fabrică ţiglă manuală după reţete vechi. Atelierul a fost susținut și inaugurat chiar de Prințul Charles, a cărui pasiune pentru această zonă a României este deja foarte cunoscută.

Tot aici, puteți găsi o expoziţie de ţigle istorice, inscripţionate. 

Biserica Fortificată Biertan.

Vezi locul pe hartă

Poate ați auzit deja de Biserica Biertan. Aceasta nu numai că merită văzută din exterior, dar, dacă treceți pe lângă ea, este obligatoriu să o vizitați și să-i aflați povestea. Este monument UNESCO și are un element unic: la Biertan, s-a aflat, până în 1868, “camera împăcării”, un spațiu în care erau închiși soții care aveau în plan să divorțeze. În această cameră, se aflau doar un singur scaun, o singură masă, un pat, o farfurie, o lingură și o furculiță, astfel încât, cei doi nu aveau încotro, decât să învețe să împartă, pentru ca, mai apoi, să se împace. Se spune că metoda a fost atât de eficientă încât, în 300 de ani, a avut loc un singur divorț.

 

Cina în Sighișoara.

Spre seară, ne-am îndreptat către următorul nostru punct de interes: Cross Country Farm. Până să ne bucurăm de următoarea zi de călărie și de pajiștile minunate din jurul satului Prod, fiind vremea cinei, am mers spre cetatea Sighișoarei. Am luat masa în oraș, iar apoi, am băut un pahar de vin în curtea fermei de cai, ascultând greierii sub clar de lună. Minunat! 

Cross Country Farm.

Vezi locul pe hartă

Duminică dimineață ne-am urnit mai greu, locul fiind unul magnific – înconjurat de pădure și pajiști, mângâiate de soare, cu tropot și mireasmă de cai. Nu degeaba cei de aici te invită să accesezi prioritar conexiunea cu natura, în dauna celei wi-fi 😊.

Ne-am băut cafeaua lenevind la soare, dar, după ce ne-am trezit complet și am luat micul dejun, am dat o tură, ceva mai lungă decât cea de sâmbătă, cu caii prin pădurile și pașunile dimprejur.

Nu ne mai venea să plecăm de atâta tihnă și bine… Însă, puțin înainte de ora prânzului, am fost nevoiți să ne punem la drum spre casă. 

Biserica Fortificată Viscri.

Vezi locul pe hartă

Pe drumul de întoarcere, am oprit la Biserica Fortificata Viscri. Satul este, cu adevărat, o întoarcere în timp; o capsulă bine conservată, care te trimite pe la 1900. Nu degeba îi place atât de mult și Prințului Charles!

Prânzul l-am luat aici, la un fel de restaurant tradițional local: Café Artizanat. Nu a fost rău deloc! 

Vulcanul Racoș.

Vezi locul pe hartă

Fiind încă devreme, vreo 5 ale amiezii, am hotărât să dăm o fugă și până la Vulcanul Racoș. Este un vulcan stins. Se spune că aici ar fi avut loc ultimele activități vulcanice de pe teritoriul României, cu aproximativ 500.000 de ani în urmă. Priveliștea îți taie respirația; zici că ești pe lună sau, undeva, pe o altă planetă.
Tot în zonă, se află și Lacul de Smarald, și Coloanele de Bazalt. Deși sunt obiective turistice mai puțin cunoscute, sunt impresionante și inedite. Merită văzute!

După scurta plimbare pe Luna, am zis să revenim pe Pământ și s-o ponim cătinel spre casă. Am încheiat astfel un weekend tare tihnit, în urma căruia am rămas cu zâmbete largi pe față.

 

De ce am plecat cu T-Cross.

Volkswagen T-Cross este cel mai mic și mai nou SUV al mărcii. Așa că, opțiunea mea s-a bazat, în primul rând, pe curiozitate. S-a dovedit, însă, o alegere inspirată, din toate punctele de vedere.

  • Deși de dimensiuni reduse, este perfect pentru o ieșire de weekend, în doi. Cred că și în trei ne-am fi descurcat bine.
  • Traseul nu a fost unul care să ridice probleme. Cu toate acestea, la Viscri, am parcat mașina peste niște bolovani. Am rămas plăcut surprins de garda la sol, care este înălțată. Cred că T-Cross ar fi trecut cu brio și testul unui traseu o idee mai dificil.
  • La drum lung, s-a dovedit foarte confortabil. S-a așezat frumos pe șosea și ne-a dat, în permanență, un sentiment de siguranță.
  • Consumul a fost mai mult decât decent: 5.5 la 100 km. Și am și zvâcnit-o pe ici, pe colo; pe autostradă și pe Valea Oltului.
  • Modelul cu care am plecat avea destul de multe dotări. S-au dovedit utile și gândite pentru siguranța și confortul șoferului. Unde mai pui că ne-a și trecut timpul mult mai ușor pe drum, testând fiecare sistem de asistență.

Ulterior, am aflat că, încă din standard, T-Cross vine cu multă tehnologie la bord, ceea ce nu e rău deloc.

Puteți să testați și voi Volkswagen T-Cross, lăsându-vă datele de contact în formularul de mai jos.

Dacă aveți de gând să mergeți pe urmele mele, descărcați de aici track-ul și aplicația. 

Testează T-Cross

Ești de acord să primești, pe viitor, informații cu caracter comercial din partea MIDOCAR?*
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Latest Instas